katalog nummer 15-06

De 25 orangeröda stenarna

av Annika Cygan
cygan.art Sverige.

Med barnasinne, kreativitet och fantasin har jag blivit inspirerad att utveckla konst i naturen.

Intresset för utomhuspedagogik började för många år sedan, när jag själv hittade orangeröda stora stenar i naturen strax utanför ett skogsområden på åttiotalet, som vid första anblicken såg ut som att någon hade målat på stenarna med röd färg. Den grönalg/violstensalg som finns naturligt på stenarna blir vackert orangeröd i torr miljö, och bildar en fantastisk vacker miljö. De blev utgångspunkten för konstrundan, med färg förstärka stenar som en liten skogstur med konst.

Våra sinnen stimuleras och fungerar och mår bra i skogen och därför är skogen ett mycket bra ställe att bli medveten om våra fem sinnen. Konst i naturen kan vara ytterligare en väg att förstärka sinnen och stimulera fantasin. Att använda våra fem sinnen; lukt, smak, hörsel, syn och känsel, och förmodligen finns det fler sinnen som vi har, utvecklar individen och oss som människor.

Skogen är mycket viktig för människors utveckling. Likaså kreativitet.

Sagan om “De 25 orangeröda stenarna” är en konst runda, en lite fantasi slinga i skogen, med 5 olika konst installationer som bildar en saga med olika skogsväsen i Austmarka där den enorma Finnskogen börjar.

Jag arbetade med att förstärka de spännande natur formationerna vi hittade i skogen, som blev till konst. Konst installationerna fotograferades och berättelsen blir en kommande barn bok. Eller som geocaching, multicache, (Skattjakt-med-GPS)

På premiären lördag den 10 maj sken solen efter tre veckors regnigt skogs arbete och den första målgruppen var barn och föräldrar. Några av barnen sprang raskt igenom slingan o ropade, ….

så kjedligt, sååå tråkigt…..

Och jag tyckte det var ett sånt bra exempel på hur det kan vara om vi inte stannar upp i skogen och ger oss tid till att ta fram våra inneboende resurser, ALLA våra sinnen.

Så ta det lugnt och njut,

gå slingan och se konsten och se vad fantasin bjuder på !