21-05 memento mori

Multikunstneren Fani Bu kom til Norge i 2000, 47 år gammel. Hun er født og oppvokst i Litauen, har tre voksne barn og åtte barnebarn. Hun har bodd et decennium på Dovre og ett decennium ved Samnangerfjorden ikke langt fra Bergen. I mai i 2021 kom hun til Finnskogen, og bosatte seg i Austmarka.

– Jeg gikk aldri med konkrete planer om å dra til Norge. Jeg jobbet som florist på et universitet i Litauen. Så kom jeg over på besøk til min sønn som bodde i Norge. Kort fortalt sa jeg opp min jobb i Litauen og ble her.

– Jeg bruker kun naturmaterialer, og gjerne fra der jeg bor. Jeg har aldri en ferdig idé i hodet på forhånd. Jeg går bare rett ut i naturen og finner alltid noe jeg kan bruke.

Ett av disse verkene ble til på oppdrag fra Atelier Austmarka: «Memento mori», eller husk at du skal dø, som det kan oversetters til fra latin, står langs Vestbredden der mange går tur.

SKJØNNHETEN I DET GAMLE OG ØDELAGTE

 

– Memento mori består av eikeplanker fra en forlist båt. Da jeg bodde på Vestlandet badet jeg ofte i Samnangerfjorden. Den forliste båten lå halvveis på land, halvveis under vann, preget av vær og vind over nesten femti år. Plankene var så vakre, jeg tenkte de kan jeg nok bruke til noe. Det var tungt å få opp vrakrestene, men omsider fikk jeg dratt dem opp og med meg hjem og vasket dem grundig. Da jeg flyttet hit til Austmarka lot jeg noen møbler stå igjen da jeg heller ville ha med dette vrakgodset som kunne bli til noe en dag. Det gamle er vakkert, det har en annen form for skjønnhet i seg enn det tradisjonelt «unge & vakre».