Ulveflokk skutt i Austmarka!

The group of wolves in this temporary art piece in the forest have come to life in an unexpected way. They have migrated from place to place, and in twist of fate, have been shot at by an unknown hunter, who has even added drops of bloodlike, red paint. They have not been destroyed, but of course penetrate and nerely made to look like they are bleeding. The continuing story will be documented in Norwegian.

Kunstprosjektet «Gråbeinsflokk» er funnet skutt.

Atelier Austmarka er et pågående prosjekt med støtte fra Hedmark fylkeskommune. Hensikten er å stimulere til økt friluftsliv. Atelier Austmarkas mål er å forsterke kulturopplevelsen i naturen. I Austmarka er det mye kulturarv og mange synlige kulturminnesmerker fra mange generasjoners liv i dette området av Finnskogen. Austmarka er en vital og levende bygd med visjoner og tro på fremtiden. Dugnadsånden er stor og engasjementet høyt.

Ved åpning av Historiske Vandreruter i juni ble «Gråbeinsflokken» første gang vist som en installasjon som var hengt opp mellom trærne langs den historiske vandreruten. Etter en måneds tid forflyttet flokken seg til et tettere befolket område nærmere Austmarka sentrum.

Kan hende var det selve nærheten til sentrum som provoserte frem skuddene? Eller kanskje ble det enklere for jegeren å få utført sitt angrep nå, uten å anstrenge seg? Skytteren er nok en erfaren jeger som har visst hvor man skal skyte for å drepe. Kulehullene indikerer det. Jegeren har deretter markert sårene med rød maling for å indikere blod. Skuddene må derfor tolkes som en bevisst handling og som en slags kommentar til det opprinnelige kunstverket.

Er det hærverk? Er det kunst? Hvem eier et kunstnerisk utrykk? Hvem eier det nye uttrykket? Hvem definerer hva som er rett og hva som er galt? Hva er en kunstens visjon? Filosofiske betraktninger som står ubesvart.

En kunstners største frykt er likegyldighet. En kunster ønsker å berøre. Sette tanker og følelser i sving. De sterkeste opplevelsene har man ofte når kunsten setter i gang prosesser hos hver enkelt, uten en ferdig oppskrift på hvordan ting skal tolkes.

Man kan jo lure på hvordan ”Jegeren” tolket den omstreifende gråbeinsflokken? Hva var det som satte i gang jaktlysten? Og hvordan skal vi tolke ”Jegerens” handling?

Hva synes du? Atelier Austmarka på facebook